Графички предизвик: „Уметност и уметник“ со делата на Соња Димовска

Предизвиците што уметници од различни области си ги задаваат преку социјалните медиуми се убава можност да се спознае нивното творештво. Покрај музичките, фотографските, книжевните, има и графички предизвици. Таков е „Уметност и уметник“, на кој графичарката Соња Димовска одговори со десет свои дела предизвикана од својата колешка Ивана Видиќ од Србија.

– Во овој период на социјална хибернација еден од начините за одржување на контакт со реалноста ми се и контактите преку социјалните мрежи со колегите буквално од цел свет. Овој предизвик го прифатив откако ме номинираше графичарка од Србија и го доживувам како еден вид солидарност да се поддржиме едни со други и да ја промовираме својата уметност во време кога галериите се затворени.

Прочитајте и...  Разговор со Бистра Георгиева: Умешноста да се фантазира е значајна независно од времето во кое живееме

Воедно, да споделуваме активности, позитивност, страст и внимание на уметноста и уметниците, но и да го свртиме вниманието кон убавите нешта за полесно да го поднесеме овој тежок период на изолација – објасни Соња Димовска, која е автор, но и професор по графика и графички техники.

(Текстот и фотографиите се објавени во „Културен печат“ број 34, во печатеното и електронското издание на „Слободен печат“ на 5-7 јуни 2020)

Прочитај повеќе

Модерно уметничко наследство: Ентузијастичка идеја прерасна во сериозен истражувачки проект

Тони Димков

Разговор со Бистра Георгиева: Умешноста да се фантазира е значајна независно од времето во кое живееме

Тони Димков

Проект „Пристапен музеј“: Tактилни слики станаа дел од постојаната поставка на Археолошкиот музеј

Тони Димков

Национална галерија: Професионалност и респект кон влогот и трудот на уметниците

Тони Димков

Интервју со поетот Бранко Цветкоски: Без страв, туку со стрв по животот

Тони Димков

Ликовна уметност: Со изложба на ДЛУМ заврши „Скопско лето“

Тони Димков

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Изложба во Прилеп: Колорит што пленува со убавина и складност

Тони Димков

Излезе „Културен печат“ број 43 во весникот „Слободен печат“

Тони Димков

Фестивал на анимиран филм: „Флипбук филм фестивал“ го почнува своето патување

Тони Димков

Кинеска литература: „Македоника литера“ учествуваше на виртуелен саем на книгата

Тони Димков

Македонија презент: Шест нови книжевни избори

Тони Димков

Двојазична книга: „Заѕидана врата“ од Мирјана Стојановска

Тони Димков