Градоначалникот на Лондон под притисок: Граѓаните сакаат огномет и оваа година

Лондон, огномет
Огномет Лондон/kevin-hackert/Unshplash

Градоначалникот на Лондон, Садик Кан се соочува со интензивни барања за промена на одлуката да се откаже овогодишниот новогодишен огномет. Втора година по ред, овој спектакл е откажан поради безбедносни причини поврзани со ковид -19, пренесува Sun.

Министерот за здравство, Сахид Џавид денес изврши притисок врз градоначалникот да размисли, коментирајќи дека „не може да ја разбере оваа одлука која е просто убивање на духот на новогодишното славје“.

Интервенцијата на министерот предизвика кавга во парламентот. Еден од изворите вели:

„Потребна е една година за да се организира ваков настан и од овие размери. Поголем дел од годината бевме во „затвор“ и неизвесност поврзани со ковид -19, а владата не можеше да потврди дали ќе може да продолжиме со масовни собири“

Огнометот во Лондон пред неколку дена беше официјално откажан и оваа година.

Видео на денот