Готвиме со Маја: Печени крилца со сос

готвиме со маја
Фото: Промо

Популарната млада готвачка Маја денеска ви препорачува вкусен и интересен рецепт во две варијанти, печени крилца со сос, познат и рапространет во американската кујна.

Погледнете како вештата и инвентивна Маја ги подготвува превкусните јадења.

Состојки:

Крилца Перутнина Птуј

Сок од 1/2 лимета

1 лажица путер

1 лажица Подравка сенф

1/2 Долчела пециво

1 лажица брашно

Допир Вегета Маестро кари

2 лажички Вегета Маестро лук

Допир Вегета Маестро ѓумбир

Сол и бибер

2 лажици маслиново масло

готвиме со маја
Фото: Принтскрин / YouTube

 

Чили Сос

60 г путер

1 лажица кафеав шеќер

1 лажица алкохолен оцет

1 лажица мед

5 лажици чили сос

1/2 лажичка Вегета Маестро чили

Сол и бибер

Сос од плаво сирење

1 плаво сирење

2 лажици павлака

1 лажица мајонез

2 чешниња лук

1 лажица сок од лимета

Бибер

готвиме со маја
Фото: Промо

Подготовка

  1. Крилцата се ставаат во кеса и се додава сок од половина лимета и убаво се масираат.
  2. Се додава стопен путер, сол и масло и се продолжува со масирање а на крај се додава сенф.
  3. Во подлабок тањир се меша брашното, пецивото и зачините.
  4. Смесата се додава во ќесата и повторно се масираат крилцата.
  5. Тавата за печење се обложува со двострана фолија за печење со алуминиум и се редат половина од крилцата.
  6. Се печат во загреана рерна на 230 степени 25 минути
  7. Останатите крилца се пржат во загреано масло.

Чили сос

  1. Се топи путерот и се додава кафеавиот шеќер и се прави карамел.
  2. Во карамелот се додава алкохолен оцет и се допржува а потоа се додава мед и чили сосот и зачините.
  3. Сето тоа убаво се доварува и се остава да се лади.

Сос од плаво сирење

  1. Плавото сирење се раздробува и се става 30 секунди во микробранова да се растопи.
  2. Се меша павлака, мајонез, здробен лук и се додава на сирењето а потоа и сок од лимета и бибер.

Видео на денот