Готвиме со Маја: Чили
Познатата готвачка Маја повторно ни нуди одличен рецепт – чили! Погледнете кои се состојките и како Маја вешто ги подготвува овие варијанти на чили рецепти!
Вегетаријанско Чили
4 лажици маслиново масло
1 кромид
3 чешниња лук
1 конзерва Подравка пелати
2 конзерви Подравка црвен грав
1 лажичка чили сос
1 лажичка Вегета Маестро оригано
1 лажичка Вегета Маестро чили
1 лажица Вегета Мастро димена црвена пиперка
1 чили паста
- На загреано масло пропржете сецкан кромид и лук и посолете.
- Додадете ги пелатите и зачинете со Вегета маестро зачините и оставете неколку минути да се динста
- Додадете го црвениот грав и на крај додадете ја чили пастата.
- Донстајте уште неколку минути за состојките убаво да се спојат.
Зачинето чили со мисирка и јунешко
3 лажици маслиново масло
1/2 жолт кромид
1 морков
1 зелена пиперка
1/2 црвена пиперка
1/2 кг Перутнина Птуј мисиркино мелено месо
300 г мелено јунешко месо
сок од 1/2 лимон
2 лажички мелен ким
Фант за гулаш и паприкаш
2 лажички Вегета Маестро чили
1 ловоров лист
1/2 лажичка Вегета Маестро чаден црвен пипер
1 црно пиво
1 конзерва Подравка црвен грав
1 конзерва Подравка пелати
50 мл Подравка кечап
5-6 сецкани сушени домати
Сол и бибер по вкус
- Ставете го кромидот да се пржи и додадете го морковот исечен на кругови, а пиперките на ситни коцки и посолете и додадете мелен ким
- Потоа додадете го меленото месо и убаво испржете додека месото не обели
- Додадете сок од лимон и Фант и останатите зачини и оставете да се динста неколку минути
- Додадете го црното пиво, црниот грав и пелатите, поклопете и оставете го околу 40 минути на тивко.
Сос
1 авокадо
1 лажица павлака
Свеж коријандер
Тортиљи
Авокадото испасирајте го со вилушка и додадете павлака, посолете и на крајот посипете со сецкан свеж коријандер.
Закиселен кромид
1/2 црвен кромид
Сок од 1 лимета
Сол и бибер
Шеќер
Кромидот исечен на полумесечини измешајте го со состојките и служете го како додаток на чили сосовите
Тортиљите благо стоплете ги во тава, на скара или огин и послужете ги како додаток со чилито и сосовите.