Ѓукановиќ: Првото решение се избори, а второто е политичка влада

Мило Ѓукановиќ/ Фото EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Демократската партија на социјалистите (ДПС) никогаш не пропуштила можност да покани блиски партии ,од 1998 година, кога започна посериозна коалиција, изјави денеска Мило Ѓукановиќ, претседател на Црна Гора и ДПС по Балканскиот интегративен форум во Подгорица.

„Излеговме со понуда да ја поддржиме малцинската влада поради загриженоста за надворешнополитичкиот курс на државата. Тоа тогаш не беше прифатено, а сега по 15 месеци се гледа дека е грешка што ја гледаат и мнозинските партии. Денеска имаме нови очекувања и повнимателни сме во легитимирањето на новата власт. Во контактите со традиционалните партнери имаме најмалку две решенија кои ги претпочитаме и тие што треба да ги знаат ги знаат“, посочи Ѓукановиќ, одговарајќи на новинарско прашање дали разговарал со некој од парламентарното мнозинство или меѓународната заедница со малцинството. влада, пишува Вијести.

Тој додаде дека не треба да се убедуваат дека се е подобро од сегашната состојба.

„Што се однесува до шпекулациите за мојот став – ниту еден од претставниците на меѓународната заедница никогаш не помислил да ми го предложи тоа. Тоа се пристојни луѓе, за тоа не се зборува“, рече Ѓукановиќ.

Тој рече дека ја завршуваат внатрешната реформа во ДПС.

„Никогаш не сум дозволил некој да ми се меша во моите лични, професионални и политички планови. Ова го гледам како продолжен обид да се продолжи да се компромитира ДПС. 15 месеци подоцна нема процес кој треба да ја потврди корупцијата и криминализацијата на ДПС и мислам дека тоа нема да се случи, а ако се случи, принципиелно ќе го третираме“, рече Ѓукановиќ.

Објаснувајќи кои се двете решенија, тој рече дека првото решение се избори.

„За мене првото решение се избори, а второто решение е политичка влада. Ако зборуваме за малцинска влада, тоа ќе биде за одреден временски период, шест или девет месеци, што не е доволно за да се направи она што треба да се направи. Треба да се формира политичка влада со целосен мандат“, рече Ѓукановиќ

Видео на денот