Ѓукановиќ ја обвинува Србија за отворено непријателство, Вучиќ со контра обвинување – Мило гради држава во која нема да постојат Срби

Претседателот на Црна Гора, Мило Ѓукановиќ изјави дека повеќе од една година немал никаква комуникација со претседателот на Србија, Александар Вучиќ, нагласувајќи дека Србија не крие и има отворено „непријателството кон Црна Гора .

Ѓукановиќ оцени дека „идеолозите на национализмот на големите држави се обидуваат да ја обноват велико-српската идеја која пропаднала во 1990-тите, и дека нападот врз Црна Гора е последица на тој велико-државен национализам“.


Црногорскиот претседател го обвини државниот врв на Србија предводен од Александар Вучиќ, дека стои зад таа идеја.

– Ова е обид да се обноват старите ретроградни политики со изградба на големи држави на Западен Балкан.Обновена е истата идеја што беше понудена како алтернатива во 1990 -тите, Целта е да се прекомпонира Западен Балкан и да се создадат големи, етнички и верски хомогени држави, сето тоа поради лажната претпоставка дека мултиетничката демократија не е можна во овој дел од Европа. Се нуди нешто што би било исклучок од правилата за живот во европската и евроатлантската област. Тоа пропадна во 90-тите години, сега веројатно водено од геополитички промени, идеолозите на овие национализми на големите сили се обидуваат да ја обноват таа идеја. Следствено, Црна Гора беше нападната бидејќи, како што знаеме, нема поголема Србија без имплицитната Црна Гора во нејзиниот состав – рече Ѓукановиќ за РТЛ Хрватска.


Тој посочува дека идејата за голема Србија е многу стара, додавајќи дека Црна Гора се смета за компензација за изгубениот т.н. Косово.

Црна Гора е секогаш посакуван плен за голема Србија. Сега, кога овие идеи се покажаа како илузии во однос на Хрватска, Босна, иако се прават обиди да се одржи во живот идејата за припојување на Република Српска кон Србија – откако Србија го загуби Косово, Црна Гора се чини дека е најатрактивниот надомест и неизбежен дел воопшто, идејата за голема Србија се одржуваше во живот – додаде Ѓукановиќ

Тој го повтори и обвинувањето дека Српската православна црква е инструмент за реализација на проектот на големосрпскиот национализам, која се согласила да ја игра оваа улога во регионот.


Експресен одговор дојде од српскиот претседател Александар Вучиќ

Вучиќ го обвини Мило Ѓукановиќ дека сака да ја изгради Црна Гора во држава  во која Србите нема даимаат никакви политички права, а потоа да им ја одземе црквата и правото да се нарекуваат Срби.

Александар Вучиќ /Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

„Сакаат да ги сведат Србите на етничка група. „Немам ништо против никого , не ме интересираат ниту Милановиќ, ниту Ѓjукановиќ“, изјави Вучиќ за ТВ Пинк во Истанбул, каде што утре треба да се сретне со турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган.

Вучиќ предупреди дека во Црна Гора одлучиле да направат посебен дел за националност за пописот, каде што веројатно сите би рекле дека се Црногорци, а посебен дел е етничка група, за да можат да кажат дека 100 проценти се црногорски националности.

„Ѓjукановиќ иднината на својата земја ја гледа во асимилација и исчезнување на српското население, а јас во почитување на правото на секој да биде свој на своето“, посочи Вучиќ.
Очигледно, Србија прави нешто многу добро, кога сите се занимаваат со неа “, изјави Вучиќ , потестувајќи дека Ѓукановиќ е тој кој јавно се декларира дека „не сака да разговара со него“.
„Наспроти Ѓукановиќ јас сакам да разговарам со сите и ги немам тие проблеми“,изјави Вучиќ .

Тој ги отфрли тврдењата и обвинувањата дека се мешал во политичките процеси во Црна Гора.

Видео на денот