Германското МВР потврди: Слободен влез за македонските граѓани од 20 јуни

epa08418763 (FILE) - Two people witht their trolley bags walk past a road sign at the border crossing between Germany and Austria in Scharnitz, Germany, 16 March 2020 (reissued 13 May 2020). Media reports state on 13 May 2020 that Germany is planning to partially ease border controls as early as 16 May 2020, following a decision of the Cabinet. At the same time, Austria is planning to reopen the border with Germany as early as 15 June, media added. EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Министерството за внатрешни работи во Берлин, на барање на Дојче веле ги разјаснува дилемите во врска со влезот на македонските граѓани во Германија.

Во одговорот што Дојче веле го добиле денеска од Министерството за внатрешни работи во Берлин во врска со влезот на македонски граѓани во Германија, се вели:

„Со оглед на опаѓањето на бројот на инфекции во повеќе трети држави (држави кои не се членки на ЕУ, н.з.), Сојузната влада овозможува влез во иднина за каква било цел на престој, вклучително и туризам од САД, Тајван, Хонгконг, Макао, Албанија, Србија, Северна Македонија и Либан. Новото правило стапува на сила во недела, 20 јуни, во 0:00 часот. Со тоа Сојузната влада ја следи препораката на Министерскиот совет на ЕУ од денеска.

Со тоа листата на трети држави од каде може да се патува за Германија без ограничувања е проширена на вкупно 15 држави. Покрај новододадените, на неа веќе се наоѓаат и Австралија, Израел, Јапонија, Нов Зеланд, Сингапур, Јужна Кореја и Тајланд.

Граѓаните кои имаат место на престој во некоја од овие држави смеат да патуваат и без да имаат есенцијална причина и независно од тоа каков е нивниот вакцинален статус

Видео на денот