Германија на помлади од 30 години ќе им дава само „Фајзер“

Profimedia
photo: Corona vaccine. Pfizer and BioNTech

Германскиот комитет за вакцинација (STIKO) денеска објави дека на граѓаните помлади од 30 години смее да им се дава само вакцината „Бионтех-Фајзер“.

Одлуката дојде откако студии покажале дека помал број млади луѓе развиле воспаление на срцето откако биле вакцинирани со вакцината „Модерна“, што не е забележано кај постари од 30 години.

СТИКО препорача и трудниците, без разлика на возраста, да се вакцинираат само со „Фајзер“, јави Дојче Веле.

Предлогот за препорака сега оди до германските покраини и дополнителна група експерти на разгледување и, можеби, ревизија.

Француската агенција за јавно здравје вчера препорача на лица под 30 години да им се дава вакцината на „Фајзер“ кога е достапна, наместо „Модерна“, која „има релативно поголем ризик за проблеми со срцето“.

ЕМА претходно оваа година соопшти дека утврдила можна врска меѓу ретко воспаление на срцето и вакцините на „Фајзер“ и „Модерна“ против ковид-19. Но, придобивките од двете вакцини засновани на технологијата на мРНА ги надминуваат ризиците, соопшти агенцијата, а тоа е ставот и на американските регулатори и на СЗО.