Германија ја предупреди Унгарија да не блокира воведување ембарго за руска нафта во ЕУ

комресор гас украина нафтогас
Фото: EPA/ROMAN PILIPEY

Германскиот миниетер за економија Роберт Хабек ја предупреди Унгарија да не го блокира воведувањето ембарго за увоз на нафта од Русија во Европа.

– Очекуваме сите вклучително и Унгарија да бараат решение, изјави Габек.

Во изјава за германски медиум, Хабер изрази разочарување што ЕУ се уште не договорила ембарго за руска нафта и дека Германија е подговена да го занемари учеството на Унгарија за да се забрза постапката.

– Ако претседателот на ЕК вели да го правиме тоа како 26 држави без Унгарија, тогаш тоа е насока што би ја поддржал, изјави Хабек. Сепак, тој додаде дека не слушнал за таа опција од ЕУ.

Меѓу 27 членки на ЕУ Унгарија е најгласен критичар на планираното ембарго за руска нафта. ЕК предложи постепено укинување на увозсот на руска нафта до крајот на годината.

Видео на денот