Германија целосно го поддржува зачленувањето на Косово во Советот на Европа

Амбасадорот на Германија во Приштина, Јорн Роде изјави дека официјален Берлин целосно го поддржува Косово во неговата намера да се зачлени во Советот на Европа (СЕ).

Изјавата на Роде уследи по неговата средба, заедно со официјални претставници на СЕ кои престојуваат во Приштина, со пратеници во Собранието на Косово.

„ Како и другите членови на Парламентарното собрание на СЕ, ја нагласив целосната поддршка на Германија за Косово во неговата намера да се зачлени во СЕ”, напиша Роде на неговата страница на Твитер.

Германскиот амбасадор и делегацијата на СЕ се сретнаа во Собранието на Косово со неколку пратеници од владејачките и опозициските партии

Видео на денот