Германија: Брзите тестови за коронавирус ќе се наплаќаат од 1 јули

Брзи тестови за коронавирус / Фото: EPA-EFE/LEX VAN LIESHOUT

Германија ќе започне да ги наплаќа брзите тестови за коронавирус, кои досега беа бесплатни, но ќе ги ослободи ранливите групи од плаќањето.

„Од 1 јули, брзите тестови, кои се широко достапни низ цела Германија, ќе ги чинат граѓаните по 3 евра, а остатокот ќе го сноси државата“, изјави денеска германскиот министер за здравство Карл Лаутербах.

Тестовите ќе останат бесплатни за луѓето кои припаѓаат на ранливите групи, лицата во старските домови, болниците и децата.

Планираниот прекин на бесплатните тестови предизвика загриженост дека во Германија може да се забележи пораст на инфекции со коронавирус во наредните месеци.

Во последните 24 часа, Германија регистрираше повеќе од 108 000 нови случаи на инфекција, како и 90 смртни случаи.

Видео на денот