Гастрономски совети: Како да препознаете квалитетно сирење?

Unsplash
Сирење, Фото: Unsplash

Во продавниците денес може да се најдат најразлични видови сирења, но и многу имитации што се неквалитетни.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @travel_food_animal

Специјалистите во оваа област објаснуваат дека зрелото сирење има бела или жолтеникава боја и прави рабови.

Кога ќе го допрете, не треба прстите да ви пропаднат во него. Доколку сирењето е вистинско и постаро, тоа не треба да се рони.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gligora (@gligora_cheese)

Зрелото сирење има ненаметливо млечно-кисел вкус, но не горчлив. Треба да почувствувате нежен вкус, кој не треба да биде гумен. Исто така, кога ќе пресечете сирење, неговата површина треба да биде сјајна.

Големата разлика во цената исто така е критериум за квалитет, па така можете да препознаете квалитетно сирење од имитација.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Camillo Tomanek (@doncaruso_bbq)

Квалитетно сирење од овчо млеко треба да отстои најмалку 60 дена и да созрее, а од кравјо млеко најмалку 45 дена. Доколку не се почитуваат овие рокови, постои опасност од развој на патогени бактерии и затоа недозреаното сирење е поопасно за консумација од други сирења.


Сепак, поопасни се имитациите на сирења во кои има додадено палмино масло и трансглутаминази.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот