33.8 C
Скопје

ГАЛЕРИЈА | Се потрошија вакцините против грип

Сите 2.000 дози од вакцините против сезонски грип кои чинеа по 800 денари се потрошија за неколку часа откако почна вакцинацијата во Центарот за јавно здравје Скопје, изјави за МИА директорот на Центарот за јавно здравје Скопје, Александар Стојанов, кој рече дека чекаат да добијат уште 2000 вакцини кои сè уште не им ги испорачале.

Фото: Слободен печат/Драган Митрески

Во врска со тоа кога очекуваат да ги добијат тие 2000 вакцини, рече дека тоа зависи од дистрибутерот „Елбиор”. Овие вакцини се однесуваат само за Скопје, бидејќи се набавени преку Центарот за јавно здравје Скопје.

Фото: Слободен печат/Драган Митрески

– Осумдесет отсто од категориите граѓаните кои требаше да ги добијат бесплатно вакцините, дојдоа кај нас и ги потрошија. Причината е тоа што во „МојТермин” оваа недела им е пополнет терминот и луѓето не сакаат да чекаат, сакаат да си платат и да завршат побрзо работа. Луѓето се исплашени и сакаат да си го заштитат здравјето. И за ризичните и неризичните групи има малку дози. Тоа го има во цел свет. Белгија за еден ден ги потроши. Минатата година 610 вакцини против грип ги фрливме, немаше кому да ги дадеме, потенцира д-р Стојанов.

Фото: Слободен печат/Драган Митрески

Нагласи дека годинава има недостиг на маски, ракавици, на вакцини, на се има недостиг и дека во цел свет е така, не само кај нас.

Фото: Слободен печат/Драган Митрески

– Ние можевме оваа година да добиеме 4000 вакцини. Не можевме повеќе. Тоа не зависи само од нас. Фабриките имаат ограничен капацитет, додаде д-р Стојанов. 

Поврзани вести

Генерал Волтерс: Придонесот на С. Македонија во НАТО е од витално значење за мирот и стабилноста на Западен Балкан и Европа

Слободен печат

Филипче: Има некои случувања кои можат да ја загрозат и влошат епидемиолошката состојба

Бугарија братски ја подржува Албанија, но не и Македонија

Љубиша Николовски

Во текот на следните два дена Македонија ќе биде зафатена со температури од портокалова алертна фаза

Слободен печат

Рама: Се надевам дека нема да бараат да се наречете Западна Бугарија оти пак ќе треба да преговарате со Грците

Слободен печат

ВИДЕО | Георгиевски: Охридскиот регион треба да живее во синергија со заштитата, природата и културното наследство

Слободен печат

Остави Коментар