Галерија „Ко-Ра“: Ликовна изложба посветена на планетата Земја

Во галеријата „Ко-Ра“ при Домот на култура „Кочо Рацин“ во Скопје од 15 мај е отворена групната мултикултурна и мултимедијална изложба посветена на Деновите на пролетта – Денови на екологијата. Тематската изложба обединува разнородни сензибилитети и изразни форми, разнородни генерации и ентитети, со што се акцентира утилитарното значење на оваа проблематика со есенцијално значење за опстојувањето на планетата Земја.

Преку слики, скулптури, графики, фотографии, колажи, инсталација и видеопроекција се претставени 20-ина автори во салонот на галеријата, но и виртуелно на социјалните мрежи.

Изложбата е со наслов „Ги сакам дрвјата – ги сакам шумите – ја сакам нашата планета Земја“, може да се посети со почитување на мерките за заштита од коронавирусот, а куратор на поставката е Виолета Калиќ, историчар на уметноста и стручен соработник за визуелни уметности, дизајн и архитектура во Домот на културата „Кочо Рацин“.

Прочитајте и...  Програмски содржини: Националната галерија ја прилагоди годишната програма

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 32, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 23-25 мај 2020)

Прочитај повеќе

Програмски содржини: Националната галерија ја прилагоди годишната програма

Тони Димков

Книжевен превод: Девет приказни за далматинските „галеби“

Тони Димков

Збирка раскази: „Не правете им сенка на гробовите“ од Дијана Петрова

Тони Димков

Издание на „Арс либрис“: „Курвински хроники“ од Александар Русјаков

Тони Димков

Публицистика: Галерија на успешни македонски иселеници во книгата „Патот на успехот“

Тони Димков

Ликовна изложба во „Ко-Ра“: Колоритна фасцинација од македонскиот пејзаж

Тони Димков

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Ново издание од „Макавеј“: Поетската книга „Од исто тесто“ носи стихови за смртта и надежта

Тони Димков

Мали камерни состави: Jубилеен концерт на виолинистката Пламенка Трајковска

Тони Димков

Интервју со Крсте Роџевски: Ми недостига стариот звук, оти во него има ем наивност ем интензитет

Тони Димков

Разговор со Марија Зафирова: „Училница“ е онлајн простор создаден со шарм, љубов, волја и знаење

Тони Димков

Онлајн предавање: „Локомотива“ открива „Други простори“

Тони Димков

Скопско лето: Програмата почнува, строго ќе се почитуваат протоколите

Тони Димков