19 C
Скопје

Французите најмногу веруваат во своите градоначалници, иако мнозинството смета дека политичарите се „исклучени од реалноста”

Довербата на Французите во својот градоначалник, своите регионални советници и сродни институции се зголеми во 2020 година според годишниот барометар на Цевипоф (центарот за истражување на Политчки науки). Според испитувањето, тие имаат поголема доверба во своите избрани претставници, особено оние блиски до нив, дури и ако сметаат дека тие се „исклучени од реалноста” и сè поброојни се тие кои бараат од нив заштита, особено во прашањата за миграција, јави дописникот на МИА.

Околу 65 отсто од Французите имаат доверба во својот градоначалник (+2 поени), 51 отсто во нивните регионални советници (+7 поени), 50 отсто во своите општи или департмански советници (+5 поени) и довербата во поврзаните институции е исто така расте , се вели во истражувањето на ОпинионВеј за Цевипоф, со поддршка на три тинк-тенк (Институт Монтењ, Фондација Жан Ќорес, Фондација за политички иновации) и Цезе.

Од друга страна, само 44 отсто му веруваат на својот пратеник и 37 отсто отсто на актуелниот претседател на Република, но овие стапки се зголемуваат за 7 поени во споредба со последното истражување од февруари 2020 година. Нивото на доверба исто така се зголемува во овој поглед што се однесува на владата (+8 до 35 отсто) и Европската унија (+6 до 42 отсто). Французите најмногу имаат доверба во медицинскиот персонал (85 отсто) и науката (78 отсто). Сепак, само 16 отсто (+3 поени) од Французите им веруваат на политичките партии и 28 отсто на медиумите (=).

Сепак, 80 отсто од испитаните Французи сметаат дека политичарите не се грижат за нивното мислење, дека „зборуваат премногу и не делуваат доволно” (74 отсто) и „се исклучени од реалноста” (70 отсто). Французите се побројни (44%, +6 поени) што сметаат дека е потребно „да се заштити земјата повеќе” отколку „да се отвори” (19 отсто, -4 поени), особено на миграцискиот план, но 34 отсто не размислуваат ни за едното ни за другото(-3 поени). Околу 60 отсто од Французите сè уште мислат дека „има премногу имигранти”, а 62 отсто дека „Исламот е закана за Република”.

Меѓу испитаните Французи 31% се позиционираат десно (+3 поени), 19 отсто лево (+1 поен), 17 отсто во центарот (-2 поени), 7 отсто крајно десно (-2 поени) и 5 отсто крајно лево (+1 точка). Дури 84 отсто (+9 поени) сметаат дека демократскиот систем е добар начин за управување, иако 55 отсто сметаат дека тој функционира „не многу добро”.

Поврзани вести

Филипче: Нема ништо тајно и сомнително при набавката на кинеските вакцини

Слободен печат

Заев очекува Косово да го испочитува меѓународното право и да го екстрадира Африм Исмаиловиќ

Слободен печат

Германија ќе ја препорача вакцината на Џонсон и Џонсон за лица постари од 60 години

МИА Агенција

Заев: Дигитализацијата е давање шанса на развојот, учебници ќе има

Слободен печат

Муслиу за СП: Македонија може да стане и членка на САД, имаме опции кон Западот

„9 Мај“ – нов парк во Аеродром

Слободен печат

Остави Коментар