Французите ќе загубат до 200 милиони евра, тоа е смешно во однос на англиските клубови

фото: твитер

Поради откажувањето на сезоната, најквалитетната француска фудбалска лига ќе загуби до 200 милиони евра од ТВ права.

Како што е веќе познато, фудбалската „Лига 1“ нема да се одигра до крајот по денешната одлука на француската влада.

Воедно е откриена финансиската загуба поради ваквата одлука, според „Calcio e Finanza“ најквалитетната француска фудбалска лига ќе загуби до 200 милиони евра од ТВ права, а секако оваа загуба нема да биде помала од 100 милиони евра.

Ова не е толку драматично како во Англија каде загубите се проценуваат на околу 860 милиони.

Клубовите исто така ќе загубат свој дел од „колачот“ врз основа на неисполнети договори за ТВ-преноси.

Но, дури и оваа загуба нема да биде толку голема во однос на англиските фудбалски клубови.

За споредба, ПСЖ, двократниот последователен шампион на Франција до оваа сезона и најдоминантниот клуб во последните десет години, заработи околу 57 милиони евра од ТВ-права во сезоната 2018/2019.

Од друга страна, на пример во Англија, еден не толку познат Хадерсфилд, кој таа сезона испадна во понизок ранг, на иста основа собра дури 111 милиони евра.

Видео на денот