Франција влегува во рецесија

По падот од 0,1% на францускиот бруто домашен производ (БДП) забележан во последниот квартал од 2019 година, се потврдува дека Франција навистина влегла во рецесија.

Францускиот национален институт за статистички и економски студии соопшти дека во изминатиот квартал од првиот дел од 2020 година бруто домашен производ на Франција забележал остар пад за 5,8 отсто, а ова е најголем пад во историјата на кварталните проценки на БДП, започнати во 1949 година.

Француската економија и официјално е во рецесија како последица на мерките на ограничување кои се на сила од средината на март, а кои се спроведуваат со цел да се запре пандемијата со Ковид-19.

По падот од 0,1% на францускиот бруто домашен производ (БДП) забележан во последниот квартал од 2019 година, се потврдува дека Франција навистина влегла во рецесија.

Овој пад на активност „главно е поврзан со престанокот на„ не есенцијалните “активности во контекст на спроведувањето на ограниченоста од средината на март”, објаснува во својата публикација Националниот институт за статистика. Оваа проценка е во согласност со онаа на „Банк де Франс”, објавена на почетокот на април, во која се проценува дека контракцијата на БДП е околу 6% во првиот квартал.

Истовремено, потрошувачката на домаќинствата доживеа „невиден” пад од 6,1 отсто, додека многу продавници, ресторани и кафулиња беа затворени со одлука на владата, забележува ИНСЕЕ. Деловните инвестиции забележаа остар пад од -11,8 отсто. Севкупно, домашната побарувачка придонесе со -6,6 поени за пад на БДП во текот на изминатиот квартал.

ИНСЕЕ не објавува прогноза за целата 2020 година, но процени дека секој месец на мерки на ограничување би го намалил францускиот раст за 3 поени во текот на една година и дека заздравувањето „ќе трае време” по мерките, чие постепено подигање започнува од 11 мај. Владата очекува во овој стадиум очекува пад на БДП од -8% оваа година.

Видео на денот