Франција ги олеснува рестриктивните мерки

Парижани со заштитни маски Франција Париз ковид-19 коронавирус
Луѓе со заштитни маски / Фото: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Францускиот премиер Жан Катекс и министерот за здравство Оливие Веран наместо нови рестрикции, како што би требало да се очекува според бројот на рекордните зарази со ковид-19, тие најавија агенда за олеснување на рестриктивните мерки. Со желба, по две години криза и неполни 80 дена пред претседателските избори: да им се даде „повеќе видливост” на Французите.

Иако само вчера повеќе од 400.000 луѓе беа позитивни на ковид-19, односно за три дена скоро 1,5 милиони беа позитивни, ситуацијата навистина се чини дека се подобрува. „Бранот Омикрон почнува да застанува”, истакна Жан Катекс, притоа воздржувајќи се од споредување на епидемијата со „едноставен грип”. Поради тоа, до средината на февруари важечките мерки постепено ќе се укинуваат. Употребата на вакцината ќе се поттикнува преку пропусницата за вакцинација, која ќе стапи на сила од понеделник.

Од среда, на 2 февруари, за Французите за кои далечинското работење беше задолжителна три дена во неделата, ова ограничување ќе исчезне. Далечната работа ќе биде само „препорачана”.

Во исто време, местата отворени за јавноста (сали за настап, стадиони, итн.) повеќе нема да бидат предмет на јавен мерач за нивно пополнување (досега беше 2000 лица на затворено и 5000 на отворено). Конечно, ќе се укине обврската за носење маска на отворено, што важи во одредени градови.

Друг рок, 16 февруари, ќе означи укинување на „другите мерки”. Консумацијата на храна и пијалак на стадионите, во кината и во транспортот на тој начин ќе биде „повторно одобрена”. Ќе бидат можни и концерти и потрошувачка на „стоење” во кафеани. Конечно, ноќните клубови, затворени од 10 декември, повторно ќе можат да ја пречекаат публиката.

На крајот на февруарските одмори, би можело да се олесни здравствениот протокол во училиштата. Жан Кастекс го спомна можното укинување на задолжителното носење маска во основните училишта и нов систем за употреба на тестови и самотестови во случај на позитивен случај во одделенијата.

Владата го поздрави воведувањето на нова алатка за борба против епидемијата. Согласно одлуката на Уставниот совет што се очекува овој петок, пропусницата за вакцинација ќе стапи во сила од понеделник, на 24 јануари. Од овој датум, Французите на возраст од 16 и повеќе години ќе треба да обезбедат доказ за комплетен распоред за вакцинација за да можат да одат во кино, театар, ресторан за да одат во брзите возови ТГВ. Само децата на возраст од 12 до 15 години ќе можат да презентираат едноставен негативен тест за овие активности. Сепак, пропусницата за вакцинација нема да се бара за пристап до здравствени и медицинско-социјални установи како што се домови за стари лица или болници. Рокот за земање на бустер дозата исто така ќе се намали на 4 месеци од 15 февруари.

Додека пропусницата за вакцина стапува на сила во понеделник, премиерот прецизира дека доколку „нејзината неопходност е несомнена денес”, овој уред „може целосно да биде суспендиран доколку епидемискиот притисок, а особено притисокот во болницата би се намалил значително и одржливо”.

За дополнително зголемување на стапката на вакцинација, Франција од овој понеделник, без да биде задолжително, ќе го продолжи засилувањето за вакцинација на сите деца на возраст од 12 до 17 години. Во однос на децата на возраст од 5 до 11 години, владата ќе ја „олесни” нивната вакцинација „со овластување повеќе места и професионалци да можат да ја даваат оваа инјекција”.

Видео на денот