ФОТО+РЕЦЕПТИ | Од домот на Бранко во Вевчани: На јагнешко под сач, золеник и вевчанска посна пита со праз

Фото: Приватна архива

Од магичното Вевчани потекнува познатиот гастроном и љубител на кулинарството, Бранко Попоски, познат под псевдонимот „Готвиме со Бранко“ („Cooking with Branko“), кој е горд на своето место на раѓање. Бранко за Вевчани вели дека е поим за мир и благосостојба.

– Каде и да одам, секогаш се враќам дома. На дворот, куќата каде што израснав, на топлите прегратки и насмевката на мајка ми и татко ми, на моментите од детството, на зеленилото и дворот кои неизмерно ми недостигаат во Скопје и на мирот, спокојот кој што го има домот и моето Вевчани, ни вели Бранко.

Ја продолжуваме дружбата со јагнешко под сач, посна вевчанска пита и традиционалниот золеник. Уживајте низ фотографиите од домот на Бранко во Вевчани и неговите вкусни јадења.

Јагнешко под сач

приватна архива

Потребни состојки:

5 кг. јагнешко месо

2 главици кромид

5 парчиња лук

5 листови ловоров лист

5 свежи моркови

Коријанден

Рузмарин

мајчина душица

маслиново масло

200 мл бело вино

100 мл црвено вино

100 мл пиво

Подготовка: Во период од 10 часа јагнешкото месо треба да отстои во маринадата која е подготвена по мој рецепт.

Маслиново масло, рузмарин, мајчина душица, 200 мл. бело вино, коријандер. Од овие состојки формираме смеса/намаз со кој го премачкуваме целото месо. Месото го прекриваме со најлонска фолија, и отстојува околу 10 часа во фрижидер до следното утро кога треба да се пече.

Неговата подготовка под сач/вршник трае околу 2 и пол до 3 часа. Следното утро, во тепсијата ги додаваме останатите состојки. Кромидот го сецкаме на парчиња, заедно со лукчето, морковите а ловоровите листови ги додадаваме на неколку место на средина од месото. На крај, го поливаме со црвено вино.

Претходно, на загреан оган го ставаме сачот/вршникот да достигне температура. Тепсијата со јагнешкото месо ја поставуваме на пиростијата, под тепсијата ставаме жар и ја покриваме тепсијата со сачот/вршникот кој има веќе достигнато одредена температура. Над самиот вршник/сач ставаме и жарчиња за температурата горе и долу под тепсијата да биде рамномерна. Се проверуваме на одреден период од 15-20 минути како се пече месото и дали температурата е соодветна. Температурата на сачот/вршникот мора да ја одржуваме 2 до 3 часа се додека не се испече месото. 15 минути пред да го извадиме месото го поливаме со малку пиво за да добие крцкава кора и да се збогати вкусот.

Золеник

Потребни состојки:

1 кг. Пченкарно (домашно) брашно

3 лажици бело пченично брашно

2 парчиња (страка) праз

2 јајца

малку масло

малку сол

1 пакетче пециво.

Постапка:

Во подлабок сад со пченкарно  (домашно) брашно се ставаат 3 лажици бело пченично брашно и добро се промешува. Потоа се подготвува филот од 2 парчиња праз и 2 јајца. Во тава со масло се пропржува сечкан праз, се додаваат две јајца и се зачинува со сол по вкус. Додека се пропржува празот со јајцата, во плехот се налева масло. Со рака се „золе“ од смесата со пченкарно и пченично брашно. Одозгора брашното се натопува со вода со сол и пециво. Потоа пак се „золе“ со брашно и се натопува со солената вода. Се попрскува со масло и повторно се „золе“ брашно. Потоа се става од филот со праз и јајца и повторно се „золе“ брашно. Се налева солена вода, се попрскува со масло и се додава преостанатиот фил. Филот се покрива со брашно, се попрскува со масло и се остава да отстои околу 15 минути. Се пече во загреана рерна околу 30 минути на 250 степени.

приватна архива

 

Посна пита со праз

Потребни состојки

за тестото

1кг. брашно

пола коцка квасец (20гр)

100 грама зејтин

100 грама млака вода

1 лажичка сол

Половина лажичка шеќер

за филот

5 мали парчиња свеж праз

200 грама зејтин

малку сол

Начин на подготовка

Во пластичен сад замесете го тестото. Додадете го брашното, квасецот, шеќерот и солта и земесете го со рака додавајќи од млаката вода и од зејтинот…

Целиот текст прочитајте го ТУКА.
Извор: Еспресо.мк.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот