ФОТО: Во Африка е откриен третиот најголем дијамант на светот

Фото: Monirul Bhuiyan / AFP / Profimedia

Компанијата за дијаманти Дебсван објави дека е откриен скапоцен камен од 1.098 карати – трет по големина дијамант во светот пишува Гардијан.

Компанијата му го покажа дијамантот пронајден на 1 јуни на претседателот Мокветси Масиси.

Фото: Monirul Bhuiyan / AFP / Profimedia

“Ние веруваме дека ова е трет по големина дијамант на светот. Тој е редок и извонреден камен. Внесува надеж на нацијата што минува низ тешки времиња”, рече Линет Амстронг, директор на Дебсван.

Фото: Monirul Bhuiyan / AFP / Profimedia

Боцвана е водечки производител на африкански дијаманти.

Видео на денот