ФОТО: Тијара на династијата Савој стара повеќе од 150 години продадена за 1,4 милиони евра

Profimedia
Profimedia

Тијарата од кралската династија Савој беше продадена на аукција во Женева за скоро 1,4 милиони евра, објави куќата на Сотеби.

Кралската дијадема, стара повеќе од 150 години, на неа има 11 природни бисери и многу дијаманти.

Аукциската куќа Сотби изјавила дека за прв пат се појавила на пазарот тијарата на династијата Савој, која владеела со Италија од 1861 до 1946 година. Исто така припаѓала на италијанските и шпанските кралски колекции.

На истата аукција бил продаден брош со два сафири од Кашмир, од кои едниот има 55,19 билети. Брошот е продаден за 3,2 милиони евра.

Дијамантите од Кашмир, особено сафирите, чија експлоатација траела само пет години (1882-1887), се едни од најбараните скапоцени камења на пазарот, додаде аукциската куќа Сотеби.

Видео на денот