ФОТО: Протест во Љубљана, масовно незадоволство од владата на Јанша

Фото: Твитер

Повеќе илјади луѓе се собраа во вторникот вечер во Љубљана на мирен протест против владата на Јанез Јанша, симболично одржан на датумот кој во Словенија се празнува како државен празник, Ден на отпорот против окупаторот, посветен на настанот од 1941 година.

Полицијата објави дека се работи за непријавено собирање, потсетувајќи дека со одлука на владата поради епидемиолошката ситуација се забранети собири на повеќе од 10 луѓе, но не излезе со проценка на бројот на демонстранти, но Словенечката телевизија наведвуа дека повеќе илјади луѓе излегле на најголемиот протестен собир во последните неколку години.

Протестот почна околу 17 часот, а Полициската управа на Љубљана соопшти дека собирот се снима.

На демонстрантите кои прошетаа низ Љубљана, отидоа до зградата на Владата, а на крајот застанаа на Прешерновиот плоштад во центарот на градот, каде бројни интелектуалци лево-либерално ориентирани и претставници на граѓанските здруженија пружија поддршка осудувајќи ги постапките на актуелната влада кон новинарите и независните институции како и управувањето на владата со здравствената и општествената криза предизвикана од пандемијата од ковид-19.

Видео на денот