ФОТО | Приказна од Скопје која ќе ве разнежни: Мистер, зашто е со манири и Клауд зашто личи на пуфкаст бел облак

Фото: Приватна архива

Активистката Маја Поповска цели 12 години се занимава со спасување, лекување и вдомување на улични мачки, од 2014 година го раководи нејзиното здружение „Енџелкетс санктуари“ (Angelcats Sanctuary) со седиште во сопствениот дом, каде што секојдневно престојуваат меѓу дваесет и триесет мачки, а понекогаш, на одредено време и по некое куче.

Маја Поповска

Овојпат оваа спасителка на хендикепирани животни ни ја раскажува приказната за Мистер Клауд. 

Не знам како му било името претходно. Само знам дека некогаш бил нечиј миленик. Што му се случило за да заврши на улица, можам само да претпоставам – се родил како мало пуфкасто снежно топче, некој скапо го платил, го чувал… и по некоја година, мачорот ете го на улица, исушен од глад, истоштен, со отпаднато крзно, се крие под автомобили, збунет, исплашен и никако не може да се снајде за храна…

Го забележа една активистка како исплашено ѕирка…

Целиот текст прочитајте го ТУКА.
Извор: Еспресо.мк

Видео на денот