ФОТО | Османи ѝ порача на дијаспората: Ќе создадеме услови за секој кој има желба да се врати во државата

Бујар Османи Фото: Facebook/Бујар Османи

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи денеска беше домаќин на нашите граѓани кои живеат во странство, а кои деновиве летните одмори ги поминуваат во земјава.

Како што соопшти МНР, на приемот министерот упати благодарност до дијаспората за нивниот придонес во пренесување на позитивната порака и слика за нашата држава, како и придонесот за целокупниот економски и општествен развој на Северна Македонија.

– Се работи за огромен потенцијал на млади и образовани кадри, кои се најдобри во своите професии и за чие знаење и вештини има потреба средината од каде потекнуваат и на која редовно се враќаат, нагласи Османи.

Фото: Facebook/Бујар Османи

На приемот, министерот ги запозна гостите со многубројните проекти на Министерството за надворешни работи, каде се префрлени целокупните надлежности поврзани со дијаспората како што се фиксните базни станици за издавање на патни исправи, со што значително ќе се скрати постапката, проектот на дигитализација на голем дел од конзуларните услуги, тн. Е-конзулат, реактивирање на финансиската поддршка за проекти од дијаспората, кое беше прекинато поради пандемијата, формирање на парламентарна група за соработка со дијаспората, анализа за потребата за донесување на закон за дијаспора и други.

Фото: Facebook/Бујар Османи

Во соопштението се дополнува дека до одлуката за донесување на закон, во меѓувреме ќе се издаде Бела книга, каде детално би се наброиле погодностите кои се нудат на дијаспората, а кои не се систематски обработени во еден документ.

Министерот Османи порача дека својот мандат ќе го посвети на создавање услови за секој кој има желба да може да се врати во државата, посочувајќи меѓу другото и на проектот МКарта, како признание и потврда за истакнати личности и поединци кои живеат во странство, а кои со својата работа и професионалност покажуваат истакнат успех, а со тоа и вистинска промоција на Северна Македонија во странство.

Видео на денот