ФОТО | Необичен избор на убавина: Во Израел се одржа Мис холокауст, победи 86-годишна жена

Необичен избор е одржан во средата во Израел. Салина Стајнфелд (86) е избрана за Мис холокауст 2021 на ова традиционално несекојдневно натпреварување.

– Мора да бидеме силни, да се грижиме за себе и она најважното, меѓусебно да си помагаме. Помогнете им на оние на кои им е потребна помош – рекла Стајнфелд.

Според изјавата на организаторите и покрај годините што ги има, Стајнфелд најмалку еднаш неделно ги посетува старите и изнемоштени лица, пренесува „Тајм оф Израел“.

Родена е во 1935 година во романскиот град Јаш, кој во 1941 година го нападнале нацистите. Живеела со родителите, браќата и бабата. Во 1948 година се преселила во Израел, се омажила и добила три деца. Денес има седум внуци и двајца правнуци.

– Тоа е мојата лична победа над нацистите – рекла таа.

Фото: Твитер

На натпреварувањето се пријавиле неколку стотици кандидатки од кои биле избрани 10 финалистки. Гледачите ја избрале по пат на онлајн-гласање.

Целта на овој необичен избор на убавина е „да се развеселат хероините кои го преживеале холокаустот“, рекол организаторот.