ФОТО | Мераклиски кај чичко Бурхан: На кафе варено на песок и лимонади од роза и нане – нова приказна во Старата Скопска чаршија

бурхан
Фото: Приватна архива

Кога ќе го споите духот на Старата скопска чаршија и мирисот на тазе сварено кафе, ќе се навратите во времето кога утринскиот муабет и првото кафе започнувале со отварањето на кепенците на дуќаните. Времето кога цутела чаршијата, кога се создавал еснафот, кога се правел пазарот. Време кое сè уште се нема повторено во чаршијата.

Шетајќи по калдрмата, патот нè одведе до местото каде започна една нова приказна, местото од каде мирисот на кафе ќе одмори. Кај Бурхан Асан, за пријателите чичко Бурхан кој уште рано наутро ќе ве послужи со кафе, но варено на песок. Тоа нè привлече, седнавме на разговор, а господин Бурхан ни ја раскажа неговата приказна, од почетокот.

бурхан
Фото: Приватна архива

– Работев во едно приватно средно училиште, поради пандемијата би рекол останав без работа, ми рекоа еден ден дека не сум потребен веќе. Ми падна многу тешко, работев 22 години. Но не ми требаше многу време да се соберам, за 3 дена се решив, нема да седам без работа, седнавме дома со сопругата и ќерка ми и се решивме. Го земав дуќанов и со идејата што ја имав пред многу години, почнав да правам турско кафе варено на песок, во бакарни ѓезвиња, со украсни филџани – вели господин Бурхан.

Целиот текст и сликите проследете ги ТУКА.
Извор: Еспресо.мк

Видео на денот