ФОТО | Лидија изработува црквички и куќички од даровите на природата: Mинијатурни дела кои го бележат македонското време!

Фото: Принтскрин / Instagram

Охриѓанката Лидија Танаскоска, по професија конфекциски техничар, изработува дрвени мали експонати, куќички и црквички, како наследничка на татка си, мајсторот на овој занает.

Вели дека е љубителка на природата, често излегува на свеж воздух, на поршетка покрај Езеро, а секогаш на брегот има исфрлена трска во различни бои, и оттука почнува креативната приказна на раѓањето на овие мали уметнички дела.
– Во зависност од тоа колку трската стоела во вода, добила различна боја, па оттука е шаренилото на покривите, прозорчињата, вратите, од светло жолта нијанса до црна боја – ни објаснува Лидија.
Иако трската го има главниот збор, сепак, ништо бе шишарките, желадите, сувото цвеќе и други дарови на природата со кој се надополнува изгледот на куќичките изградени од камчиња во различни бои.
– Сè е природно – нагласува нашата уметница.
Отсекогаш го сакала селото, старите едноставни куќи – секоја со своја посебна приказна. Ги обожава малите селски црквички.
– Тие се мали, а луѓето тогаш имале поголема верба. Тука се живеело скромно и среќно. Јас само сакам дел од таа убавина, спокој и чувство на слобода да го пренесам во својот дом. Оттука моја инспирација е секое село, посебно моето, Плаќе, од каде ми се и корени – раскажува Лидија.
 За да се изгради една куќичка, потребни се два – три дена. Секако, за совети тука е татко ѝ, долгогодишниот мајстор кој изработува…

Целиот текст и фотографиите проследете ги ТУКА.
Извор: Еспресо.мк

Видео на денот