ФОТО | Која е тајната: Дали знаете што ќе се случи ако во Гугл го впишете бројот 241543903?

Ако сте користеле Тамблр во 2009 година, веројатно не сте го пропуштиле трендот наречен 241543903.

Имено, кога ќе го впишете овој број во Гугл и ќе ги погледнете фотографиите, ќе се појават многу фотографии од луѓе кои ги туркаат главите во своите фрижидери.

Дејвид Хоровиц го започна овој проект и ги охрабри луѓето да се фотографираат во иста позиција и да ги именуваат своите фотографии како тој. Приказната за првпат стана популарна на социјалната мрежа Оркут, која е социјална мрежа на Гугл во Бразил, а стана популарна кога Хоровиц направи 100 флаери и побара од својот пријател од Бразил да ги сподели со луѓето на улица – многу редок феномен каде трендот на интернет се популаризира на улица, во реалниот живот, но Хоровиц успеа. По Бразил, популарноста започна во Јапонија, а потоа се прошири и во остатокот од светот.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Brent Murray (@brentmnyt)


Сѐ започнало со Дејвид Хоровиц, американски уметник, кој објави необични статуси на својот профил на Тамблр и ги покани следбениците да го сторат истото. На пример, тој ги замолил да се однесуваат чудно во јавноста и да гледаат што ќе се случи.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FACTory 🏭 (@fact.factory.am)


Хоровиц на крајот им предложил на следбениците да се фотографираат со главата во фрижидер и да ја наречат фотографијата 24154390. Идејата ја добил кога му препорачал на својот болен пријател да ја турне главата во фрижидер.

Што се однесува до самиот број, тоа беше комбинација од серискиот број на фрижидерот и пакетчињата замрзнати тестенини што ги чувал во него.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shoto’swife (@angleravatarstay)

Видео на денот