ФОТО: Како дигиталните тетоважи на познати личности влијаат врз нашата перцепција за нив?

Инстаграм

Чејан Рандал е уметник од Сиетл кој манипулира со фотографии од актери, музичари и други влијателни фигури од минатото и сегашноста. Тој дигитално „ги тетовира“, а со тоа започнува еден вид на социјален експеримент кој поставува големи прашања.

„Како би се променила нашата ментална перцепција за познати и влијателни личности доколку би ги виделе нивните тела покриени во тетоважи? И дали би го смениле ставот кон тетоважите доколку ги видиме нашите омилнени ѕвезди целосно истетовирани?“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cheyenne Randall (@indiangiver)

Рандал го започнал овој проект сосема природно. Тој објаснува дека процесот се одвивал многу органски со текот на времето, уште од самиот почеток во 90-тите, кога го чекал својот ред во стоматолкошката канцеларија и ја убивал досадата цртајќи мустаќи и солзи врз лицата на насловните страници од списанијата.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cheyenne Randall (@indiangiver)

Инспирацијата ја црпи од секаде.

„Понекогаш, тоа се стари списанија, понекогаш филм што го гледам или од песна што ја слушам“, открива тој за „Bored Panda“ и додава дека деновиве тој ги црта ствоите дела во „Procreate“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cheyenne Randall (@indiangiver)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cheyenne Randall (@indiangiver)

Рандал посветува време во размислување и планирање на сликите.

„Давам сè од себе да вклучам аспекти од животот на субјектот во работата. Постојат позитивни и негативни реакции на луѓето кон мојата работа…Мојата надеж е дека ќе ја разгори имагинацијата”, вели Рандал.

Дефинитивно успева во тоа!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cheyenne Randall (@indiangiver)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cheyenne Randall (@indiangiver)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cheyenne Randall (@indiangiver)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cheyenne Randall (@indiangiver)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cheyenne Randall (@indiangiver)

Видео на денот