28.8 C
Скопје

ФОТО: Филипче со студентите кои помагаат во анкентните листови на ИЈЗ

Министерот Венко Филипче ги посети студентите од шеста година по општа медицина кои помагаат во изработка на анкетните листови во Институтот за Јавно здравје.

Околу 40 студенти се вклучени во овој проект и тоа покрај Институтот за Јавно здравје и во Државниот санитарен инспекторат, така и во Центарот за јавно здравје во Скопје. Во наредните недели, согласно потребите, дополнителен број на студенти ќе бидат распределени и во центрите за јавно здравје низ земјава.

Сите тие ќе помагаат во изработка и внесување на податоците од анкетните листови на контактите на ковид позитивните пациети.

-Пронаоѓањето на контактите и нивна изолација е ден од најголемите предизвици со кој непрекинато се соочуваме. И за ова ни е потребна помош. Учеството на студентите е непроценливо голем придонес сега и во периодот кој ќе следи. Од друга страна, овие работни задачи ќе им понудат на студентите непроценливо искуство во сферата на епидемиологијата и јавното здравје- вели Филипче.

Министерството упатува благодарност и до Телеком кои обезбедиле телефонски уреди за сите студенти вклучени во проектот, како и на Нептун за донацијата на лаптопи.

Студентите се вклучија во овој проект по средбата на министерот со деканката на Медицинскиот факултет во Скопје, проф. Соња Топузовска на која беше договорено ангажманот да трае шест месеци, а студентите освен што ќе стекнат искуство, на овој начин ќе ја реализраат и клиничката практика по јавно здравје и ќе им биде признаен стажот.

 

Поврзани вести

Немил настан на семеен одмор во Ниш, поскок каснал 14-годишно момче од Македонија

Слободен печат

Дел од село Драчево утре без струја

Слободен печат

САД: Нови санкции против Русија поради Навални

Слободен печат

Телото на „белгискиот Рамбо“ најден во парк

Авион на „Рајанер” полета од Тулуз без сите патници

Слободен печат

Нова валута излегува на пазарот

Слободен печат

Остави Коментар