Фински весник тврди дека државата ќе побара членство во НАТО на 12 мај

Финска/ Фото EPA/MAURITZ ANTIN

Финска ќе одлучи да поднесе барање за членство во НАТО на 12 мај, објави финскиот весник „Илталехти”, повикувајќи се на неименувани владини извори.

Одлуката за приклучување кон Финска може да дојде по два чекора – прво претседателот Саули Нинисто треба да го одобри членството во НАТО, по што предлогот за апликација оди во парламентот, се додава во текстот на финскиот весник.

Рускиот напад врз Украина ги принуди Финска и Шведска да почнат сериозно да размислуваат за влез во НАТО.

Одлуката ќе биде потврдена на состанокот меѓу претседателот и клучните владини министри, по објавите на претседателот и парламентот.

Видео на денот