Филипче: Да најдеме начин да се релаксираме и квалитетно да го исполниме времето

Ситуацијата предизвикана од КОВИД-19 го промени начинот на живот кај нас како и секаде во светот. Во овој период важно е да најдеме начин да се релаксираме и квалитетно да го исполниме времето, напиша на својот фејсбук профил министерот за здравство Венко Филипче.

Тој додава дека многу културно-уметнички установи ги адаптираа своите содржини за да бидат достапни онлајн, притоа посочувајќи неколку предлози:

Локални културни настани:
– Македонски народен театар
youtube.com/channel/UC265ofr_FZA6y5RnvbVZuoQ
– Филхармонија на СРМ
youtube.com/channel/UCENOFTUy3hu2eHVCWq5rLEw
– НУ Народен Театар Битола
youtube.com/channel/UCTE9YKcxZQhdTn6I5C5yhsg
– 100 години Требениште
https://bit.ly/2Kd0rok
– Национална галерија
facebook.com/Nacionalna.galerija.na.Makedonija
– Музеј на современа уметност
https://www.facebook.com/msuskopje
– Музеј на РСМ
https://www.facebook.com/muzej.makedonija
– Кинотека
https://www.facebook.com/KinotekaNaSevernaMakedonija
– Музеј на македонска борба
http://www.mmb.org.mk/elenston/
– Музеј Струмица
http://muzej-strumica.mk/virtuelna-postavka/

Културни настани од странство:
– Лондонскиот театар Глоуб
https://globeplayer.tv/
– Берлинска филхармонија
https://bit.ly/3eyiJ1l
– Карнеги хол
https://bit.ly/2Vy1mox
– Виенска опера
https://bit.ly/2wLtoof
– Лондонски симфониски оркестар
https://play.lso.co.uk/
– Саутбенк центар
https://www.southbankcentre.co.uk/blog
– Смитсониан
https://www.si.edu/openaccess
– Британски музеј
https://britishmuseum.withgoogle.com/, напиша на Фејсбук, министерот Филипче.

Видео на денот