Европскиот парламент изгласа едногодишна суспензија на царините на стоки од Украина

Фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Европскиот парламент денеска гласаше за едногодишна суспензија на царините за увоз на стоки од Украина со цел да се поддржи економијата на таа земја зафатена од војна.

За оваа привремена мерка гласаа 515 пратеници во Европскиот парламент, 32 беа против, а 11 воздржани.

Мерката опфаќа суспензија на царините за увоз на индустриски производи, овошје, зеленчук и челик.

ЕУ е најважниот трговски партнер на Украина, со учество од над 40 отсто во нејзината минатогодишна трговија. Пред војната, Украина беше 15-ти најголем трговски партнер на ЕУ, со учество од околу 1,2 отсто во нејзината трговија.

Во 2016 година, ЕУ и Украина потпишаа договор за придружување со цел отворање на украинските пазари и продлабочување на врските на земјата со Европа.

Извор: МИА

Видео на денот