Европска агенција за основни права: Ромите живеат 10 години помалку од другите Европејци

Една четвртина од децата Роми страдаат од неухранетост, а животниот век на Ромите во Европа е пократок за десет години во споредба со другите европјани, покажува студијата спроведена меѓу 4.500 Роми низ цела Европа.

– Секое четврто дете Ром живее во домаќинство што не може да пристапи до основните потреби, како што се здрава исхрана, топлина или има потешкотии во плаќањето кирија. Многумина се соочуваат со глад. Покрај тоа, животен век на Ромите е за 10 години понизок од оној на останатата популација, пишува Европската агенција за основни права (ЕАОП) со седиште во Виена.

– Извештај ги истакнува на површина шокантните тешкотии со кои се соочуваат премногу Роми во денешна Европа, вели директорот на ЕАОП, Мајкл О’Флахерти.

Студијата се засноваше на разговори што се реализирани во периодот од декември во 2018 година до јули во 2019 година со повеќе од 4.500 Роми во Белгија, во Франција, во Ирска, во Холандија, во Шведска и во Велика Британија. Децата честопати се соочуваат со непријателство, а речиси третина од родителите велат дека нивните деца биле вербално малтретирани на училиште заради нивниот идентитет.

Друго истражување спроведено од ЕАОП, пак, покажува дека скоро на половина од граѓаните на ЕУ (45 отсто) би им било непријатно да имаат Роми за соседи, пропорција што е највисока во Франција (52 отсто). За подобрување на состојбата, ЕАОП ги повикува земјите-членки на ЕУ „да овозможат на Ромите и луѓето кои патуваат да го следат нивниот начин на живот, обезбедувајќи доволни места за прием кои нудат пристојно сместување”.

Прочитајте и...  Стопанските комори на Западен Балкан со апел до владите за воспоставување „зелени линии" за брз проток на работници

Поврзани вести

Конференција за масовен и алтернативен туризам на Шар Планина

Слободен печат

Шпански региони бараат Владата да воведе вонредна состојба

Слободен печат

Црни рекорди во регионот: Бугарија, Србија и БиХ со најмногу заразени, Словенија и со починати од ковид-19

Слободен печат

Меркел со порака до Германците: Намалете контакти и патувања

Слободен печат

Аксиос: За Хантер Бајден се расправа само низ социјалните мрежи

Слободен печат

Цел спрат од новото болничко крило во Струмица ќе стане регионален ковид-центар

Слободен печат

Остави Коментар