Еврејската верска заедница реагира: Бришењето на терминот „бугарски“ значи искривување на историската вистина

Меморијален центар на холокаустот на Евреите од Македонија
Меморијален центар на холокаустот на Евреите од Македонија / Фото: EPA/GEORGI LICOVSKI

Еврејската верска заедница и Фондот на холокаустот на Евреите од Македонија денеска во заедничка реакција посочуваат дека не се согласуваат со намерата за бришење на етничката припадност во формулацијата „бугарски фашистички окупатор“, посочувајќи дека наместо бришење на терминот „бугарски“ би требало да се додадат термините „тогашен“ и „власт“ и секоја формулација на настаните од Втората светска војна поврзани со бугарскиот окупатор би се именувале како „тогашните бугарски фашистички окупаторски власти“.

Во реакцијата се посочува дека бришењето на терминот за етничка припадност значи „искривување на историската вистина“.

Тие наведуваат дека нивната реакција се базира на фактите дека денешна Република Северна Македонија за време на Втората светска војна била поделена на две окупациони зони – Западна Македонија окупирана од Италија и Централна и Источна од Царска Бугарија, во кој дел живееле Евреите, како и дека тие „биле депортирани од страна на бугарскиот окупатор, а не од италијанскиот окупатор”.

– За да не дојде до погрешно учење на историјата потребно е дообјаснување кое ќе ги задоволи сите засегнати страни кои се погодени со историските случувања. Тоа значи наместо бришење на „бугарски” да се додадат термините „тогашен” и „власт” и секоја формулација на настаните од Втората светска војна поврзани со бугарскиот окупатор, би се именувале како „тогашните бугарски фашистички окупаторски власти”, наведуваат Еврејската верска заедница и Фондот на холокаустот на Евреите од Македонија.

Тие посочуваат дека денешната модерна и демократска Бугарија, треба да го апсолвира фактот со своето минато дека била дел од Оската и директно учествувала во холокаустот на Евреите.

Според нив, за да ги изземе сегашните генерации и да ги ослободи од товарот на минатото, потребно е Софија јавно да се извини „за постапките на Царска Бугарија, за окупацијата и депортацијата на Евреите од денешна Северна Македонија”.

– Ова наше барање се провлекува години наназад и наместо да биде финализирано, се повеќе се продлабочува. Се надеваме дека нема да дојде време кога ќе се побара од нас Евреите, кои со векови живееме на овие простори да ја избришеме колективната меморија за постапките на „тогашните бугарски фашистички окупаторски власти”, се додава во заедничката реакција на Еврејска верска заедница и Фонд на холокаустот на Евреите од Македонија.

Извор: МИА

Гест на добра волја што Бугарија ќе го злоупотреби

Видео на денот