Еве зошто треба да јадете кајсии: Погледнете што се случува во вашето тело ако се на вашето мени!

И покрај очигледните здравствени придобивки – кајсиите се полни со витамини, елементи во трагови и корисни киселини – не треба да претерувате.

Поради високата содржина на шеќер, кајсии (особено сушени) се контраиндицирани за дијабетичари, а нивниот сок заситен со овошни киселини може да го иритира дигестивниот тракт.

Сепак, придобивките на неколку кајсии на ден далеку ги надминуваат ризиците, затоа што тие …

Тие ги зајакнуваат крвните садови и срцето

Свежите кајсии содржат нешто помалку калиум од бананите, а сувите кајсии се држачи на рекорд во содржината на овој елемент во трагови. Затоа кардиолозите советуваат вклучување на ова овошје во летната исхрана – само 100-150 грама кајсии на ден можат значително да го намалат ризикот од кардиоваскуларни заболувања и да го намалат нивото на „штетен“ холестерол во крвта.

Прочитајте и...  Актерката за борбата со ракот: Сакам луѓето да знаат дека се борам

Заштитете го црниот дроб

Турските научници откриле силна врска помеѓу редовното консумирање кајсии и намалениот ризик од стеатоза или масен црн дроб – иако досега само кај лабораториските стаорци. Но, таа врска е толку јасна што веќе им овозможува на нутриционистите да препорачуваат кајсии на оние кои се грижат за здравјето на црниот дроб.

Тие го намалуваат оксидативниот стрес

Поради високата содржина на витамин Ц и токоферол, свежите и сувите кајсии имаат изразен антиоксидативен ефект. Патем, доказ за тоа е исклучителната популарност на масла и екстракти од ова овошје во козметичката индустрија – за среќа за нас, антиоксидансите од кајсија не делуваат само во корист на кожата, олеснувајќи го оксидативниот стрес во клетките на целото тело.

Прочитајте и...  10 неверојатни причини зошто да пиете вода со лимон

Тие ви помагаат да изгубите тежина

Кајсиите се пријатели на секоја „девојка на диета“, заради нивната можност лесно и брзо да го отстранат вишокот вода од телото и да го подобрат варењето на храната. Сепак, „диеталниот“ ефект на кајсиите е лесно да се пропушти ако ги јадете во поголема количина – запомнете, ова овошје содржи многу шеќер.

Поврзани вести

Вкусови што се памтат: Албанска кујна – Кулач, леб со сода и јогурт (РЕЦЕПТ)

Слободен Печат

ФОТО: Иванка, миленичката на Доналд Трамп денеска слави роденден

Слободен Печат

Синот на Бекамови и Никола Пелц ќе мора да потпишат предбрачен договор

Слободен Печат

Тамара си стои на зборот: Го истетовира делот од химната што не го испеа

Слободен Печат

д-р Милка Клинчева, кардиолог: Во иднина често прашање на кардиолозите ќе биде дали сте прележале инфекција со вирусот ковид-19?

Ароматичен допир од вистинска жена: TOUCH OF WOMAN, фасцинантна мирисна композиција

Слободен печат

Остави Коментар