Ескобар: САД бараат да се спроведе договореното во дијалогот Белград-Приштина

Специјалниот пратеник на САД за Западен Балкан, Габриел Ескобар, изјави дека САД ќе ја искористат секоја можност да помогнат и да ги поддржат напорите на ЕУ во постигнувањето договор за нормализација на односите меѓу Белград и Приштина, вклучително и заеднички посети на регионот.

Во својот прв јавен настап откако ја презеде функцијата специјален пратеник на САД за Западен Балкан, Ескобар, за српските медиуми , наведе конкретни начини на кои Вашингтон ќе го поддржи напредокот во дијалогот меѓу Белград и Приштина.

„САД, преку своите амбасади во Белград и Приштина, работат на спроведување на постигнатите договори. „Ги охрабруваме лидерите да ја посветат својата енергија на дијалог, а не да го заобиколат, за да спроведат се што тие или нивните претходници се согласија во рамките на бриселскиот процес“, рече Ескобар.

Ескобар изјави дека не ја исклучува можноста да го посети регионот заедно со спецјалниот претсавник на ЕУ за Западен Балкан Лајчак и да разговара со лидерите и страните во дијалогот.

На конференцијата „Дијалог меѓу Белград и Приштина: Враќање на вистинскиот пат“ организирана од Бриселскиот центар за европска политика (ЕПЦ) и Мисијата на САД во ЕУ, Ескобар рече дека американската администрација е фокусирана на идејата дека Западен Балкан мора да стане дел од ЕУ.

„Загрижен сум за недостатокот на доверба во проширувањето и недостатокот на силни пораки на ЕУ до регионот, како и недостатокот на поддршка од земјите -членки за процесот на проширување. „Мојата работа ќе биде да ги поддржувам оние кои сакаат да направат разлика во регионот“, рече Ескобар.

Ескобар додава дека позицијата на Соединетите држави е таква што тие веруваат дека постои „мал ризик“ за проширување на ЕУ во регион од 22 милиони, и дека се надева дека земјите -членки го разбираат тоа.

„Исто така, ние веруваме дека кандидатурата за членство во ЕУ е иднината на Западен Балкан. Секоја земја што досега влегла во ЕУ станала подемократска, поперспективна и постабилна. „Работиме заедно со нашите европски колеги за да ги убедиме сите дека ова е единствениот можен пат напред“, заклучи Ескобар.

Видео на денот