ЕМА: Третата доза на вакцината против ковид-19 е „ефикасна“ три месеци по ревакцинацијата

Вакцинација во Франција
Вакцинација / Фото: EPA-EFE/Caroline Blumberg

Европската агенција за лекови (EMA) денеска соопшти дека е „безбедно и ефикасно” да се примат засилувачки дози на вакцините против Ковид-19 три месеци по втората доза.

Тој период е намален на три месеци наспроти преходните најави за шест месеци по ревакцинацијата.

– Податоците што моментално се достапни поддржуваат сигурна и ефикасно аплицирање на засилувачка доза три месеци од завршувањето на примарната вакцинација, изјави шефот за стратегијата за вакцини во ЕМА, Марко Кавалери.

Извор: МИА

Видео на денот