Експертите предупредуваат: Ова е најтоксичната работа во вашиот фрижидер!
Практичните чинии во кои добивате деликатеси нарачани од блискиот ресторан, кутии во кои се спакувани остатоците од феноменална вечера во ресторанот, како и други пластични чинии, се наменети да ја одржуваат храната свежа. Но, токму она што го користите најчесто може да биде најтоксичното, најтоксичното нешто во вашиот фрижидер – бисфенол А.
Хемикалија позната како БПА. Компаниите започнаа да ја користат за создавање пластика уште во 60-тите години на минатиот век, но и денес се користи во производството на многу пластични материјали, па дури и шишиња со вода. Може да се користи и за „обложување на внатрешноста на метални производи, како што се конзерви за храна, капачиња на шишиња и водоводни линии“, истакнува Клиниката Мајо.
Кога храната ќе дојде во контакт со пластика, метал или некој друг материјал, веројатно ќе земе и одреден БПА доза и на себе. Иако храната се прегледува пред да се пласира на пазарот, експертите веруваат дека мала количина БПА е безбедна за консумирање.
Изложеноста на БПА кај неродени бебиња, новороденчиња и деца може да влијае на простатата и мозокот, вели Клиниката Мајо. Сепак, истражувањето вели дека исто така може да има врска помеѓу БПА и зголемување на крвниот притисок кај возрасните.
Лекарите од Харвард сугерираат дека треба да бидете внимателни во конзумирањето БПА со купување помалку конзервирана храна и да се одлучите за свежи производи. Друг совет е да купите предмети без БПА, како што се шишиња со вода и чинии со храна. Избегнувајте ставање пластика во микробранова печка или машина за миење садови, „бидејќи топлината може да ги расипе со текот на времето и да дозволи БПА да навлезе во храната“, вели Клиниката Мајо. Конечно, постојат и други материјали кои не содржат токсични соединенија што можете да ги користите. Стаклото, нерѓосувачкиот челик и порцеланот се одлични алтернативи, пишува Eat This, Not That.