„Еколошко востание“ со отворено писмо до Вучиќ: Повлечете ги неуставните закони или Србија ќе се крене на нозе

Протест во Белград поради загадувањето на воздухот / 28 ноември 2021 / фото: Твитер

„Еколошкото востание“ денеска испрати отворено писмо до претседателот на Србија, Александар Вучиќ во кое тие бараат до петок, 3 декември, да се повлечат „чудните и неуставни закони за референдум и експропријација“, или, како што велат, во сабота Србија „ќе се крене на нозе“, пишува Бета.рс.

„Еколошкото востание“ го повика Александар Вучиќ да направи се што може за Србија да не западне во уште поголема криза, па тие од него како претседател на сите граѓани очекуваат некакви одговори.

Дали знаете дека Законот за референдум и народна иницијатива е објавен во Службен весник на РС бр.111/21 од 25 ноември 2021 година? Не може да се објави доколку претходно не е потпишан од претседателот на РС. Вие сте во „ТВ розев „Хит твит“ изјави дека „ќе имаа забелешки доколку го видите Законот за референдум“? Со тоа всушност им кажавте на граѓаните дека не сте го прочитале законот и го потпишавте, се вели во отвореното писмо.

Од „Еколошкото востание“ го прашуваат Вучиќ дали е свесен дека „неговите неодговорни и автократски постапки ќе бидат предмет на кривично гонење?

Дали сте свесни дека по донесувањето на овие закони (од кои, да потсетиме, еден е веќе донесен) ќе се соочите не само со блокади на патиштата, туку и со општ револт на граѓаните силно мотивиран од годините на трпење на неправдата предизвикана од вашата автократска и арогантна влада?, стои во писмото.

Тие исто така прашаа дали знае дека тој и неговите соработници ќе бидат одговорни за предизвикување и организирање на конфликтот со употреба на параполициски формации составени од криминалци и насилници.

Дали сте свесни дека е во ваш голем интерес да воспоставите владеење на правото во Република Србија, така што, кога сте одговорни пред судот за вашите постапки, имате право на соодветна правна заштита, прашуваат од „еколошкото востание“.

ВИДЕО: „Врие“ во Белград, вечерва илјадници луѓе протестираат против полициската бруталност

Видео на денот