13 C
Скопје

ЕК: Повеќе од половина од возрасните во ЕУ биле жртви на измама преку интернет

Според Европската комисија (ЕК), 56 отсто од возрасните во Европската унија биле жртви на измама преку интернет во последните две години. Ова се должи на зголемениот број напади фишинг, што се широко распространети меѓу луѓето преку е-пошта, социјални мрежи или лични пораки. Ниската јавна свест на оваа тема, исто така, игра важна улога во пријавениот процент на измамени корисници на мрежниот простор.

Интернетот има многу апликации, но и огромен потенцијал за злоупотреба.

Европската комисија ги повикува потрошувачите да внимаваат на понудите што бараат итно дејствување. Како што е наведено, можеби се создадени за да им наштетат на корисничките сметки и да ги злоупотребат личните сметки. Повеќето од нив нудат погодност и брзина во процесот на продажба, но во поголем процент на случаи се претвораат во измами за фишинг.

Прочитајте и...  Албанија: Комитетот на експерти објави дека заразените и лицата со симптоми нема да гласаат

Според ЕК, само софтвер не е доволен за заштита на потрошувачите преку интернет. Се посочува дека луѓето треба да бидат свесни за нивната ранливост и да знаат како можат да бидат манипулирани. 

Поврзани вести

Ивановска: Уставните судии се должни да ги почитуваат членовите од законот кои се однесуваат на судирот на интереси

Слободен печат

Навални е многу слаб, адвокатите бараат тој да биде пренесен во цивилна болница

Слободен печат

Богоевски: Прашањето со легализација на марихуаната се сведува на политичка борба помеѓу премиерот Заев и ВМРО-ДПМНЕ

Слободен печат

Фрчат кривични пријави за дело со кое се овозможи плата за илјадници граѓани

Возраста поважна од здравствената состојба – Хронично болните и лицата со ретки болести на опашката од редот за вакцинација

Слободен печат

Албанија: Комитетот на експерти објави дека заразените и лицата со симптоми нема да гласаат

Слободен печат

Остави Коментар