ЕК од блиску ја набљудува појавата на мајмунски сипаници во Европа

Европска комисија / СП. архива

Европската Комисија од блиску ја следи ситуацијата и е во постојан контакт со здравствените власти во ЕУ околу појавата на мајмунски сипаници на европскиот континент.

Повеќе земји членки на ЕУ пријавија појава на оваа ретка форма на сипаници, и Европската Комисија одржува редовни средби во рамките на комисијата за здравствена безбедност каде учествуваат и земјите членки на ЕУ.

Портпаролот за здравство, Стефан Де Керсмакер, изјави попладнево дека Комисијата е во постојана комуникација и со Европскиот центар за контрола на болести, кој вчера објави и првичен извештај за мајмунските сипаници.

Во извештајот се вели дека нивото на преносливост на оваа болест е умерено, но драстично се зголемува во случај на близок контакт, посебно сексуален, додека доколку нема близок контакт помеѓу две лица, ризикот е низок.

Комисијата за здравствена безбедност на ЕУ ќе се состане повторно идниот вторник за да дискутира за оваа појава, а наскоро земјите членки на ЕУ ќе добијат и процена на ризик изготвена од страна на Европската Комисија врз основа на научните наоди.

Видео на денот