16 C
Скопје

Еден од осум смртни случаи во Европа има врска со загадувањето на воздухот: Мутациите се пренесуваат од родители на деца

Еден од осум смртни случаи во Европа има врска со загадувањето на животната средина, а најтешка е состојбата на Балканот, се вели во извештајот на Европската агенција за животна средина.

Претседателот на Одделот за хигиена и медицинска екологија на Српската медицинска асоцијација, Александар Ќорац, објасни дека не постои сегмент во здравството што не е изложен на загадување на воздухот, наведувајќи дека дури и некои студии го потврдиле ефектот на пренесување нанаследните генерации.

Според него, содржината што е во загадувањето на воздухот доведува до мутации кај родителите, а потоа децата добиваат здравствени проблеми поради тие мутации.

Директорката на УНИЦЕФ во Србија, Дејана Костадинова, предупредува дека ризикот од респираторни инфекции кај децата е значително поголем во загадена средина, според РТС.

ОБСЕ предупредува за 37 критични точки: Како климатските промени се закануваат да направат хаос и да го запалат бурето со барут на Балканот

„Во некои делови на Србија, две третини од децата од предучилишна возраст се лекуваат од респираторни заболувања“, изјави Костадинова.

Консултантот на ООН за здравство и животна средина Елизабет Пауновиќ спомена арсен од горење на јаглен во термоцентрали, хром, исто така канцерогени, полициклични ароматични јаглеводороди …

„Сите се на оние мали честички кои, кога вдишуваме воздух и вдишуваме 10.000 литри на ден, минуваат од белите дробови во крвотокот, влегуваат во крвните садови и се сместуваат во крвните садови“, рече Пауновиќ.

Извештајот на УНИЦЕФ нагласи дека Србија е меѓу петте земји во Европа со најголема концентрација на најмали загадувачки честички ПМ2,5 и дека се прават недоволни инвестиции во заштитата на животната средина.

Светската здравствена организација предупреди дека загадениот воздух е одговорен за околу седум милиони смртни случаи годишно.

Поврзани вести

СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ продолжува со блокади на важни закони за здравството, одбраната и образованието

Слободен печат

ВМРО-ДПМНЕ: Членовите на СДСМ сами велат дека проблемите се зголемуваат

Слободен печат

Денот на сесловенските просветители св. Кирил и Методиј е неработен за сите граѓани

Слободен печат

ВИДЕО | Андоновиќ: Крвавите пресметки не запираат – Нетанјаху нареди нови напади, Хамас возвраќа со жестоки ракетирања

Слободен печат

Владaта даде негативно мислење за законот за една изборна единица

Весна Тодоровска

ВИДЕО | Нацев: Земјишните реформи се едни од најкомплексните во секоја држава, кај нас пазарот на приватното земјоделско земјиште е нефункционален

Остави Коментар