ЕЦДЦ: Десет земји од ЕУ се изложени на висок ризик од епидемијата на ковид-19

Десет земји од ЕУ се изложени на висок ризик од епидемијата на Ковид-19 / Фото EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Сегашната епидемиолошка ситуација во ЕУ покажува брзо и значително зголемување на заразени случаи со коронавирус и ниска, но бавно зголемена стапка на смртност, наведува Европскиот центар за контрола на болести (ЕЦДЦ) во својата најнова проценка на ризикот.

– Инфицираните, хоспитализациите и смртните случаи се очекува да се зголемат во текот на следните две недели, соопшти европската агенција со седиште во Стокхолм.

Бугарија, Белгија, Полска, Холандија, Хрватска, Чешка, Естонија, Грција, Унгарија и Словенија се земји со највисок степен на загриженост. Во „алармантната” група се наоѓаат и Германија, Австрија, Данска, Финска, Ирска, Летонија, Литванија, Луксембург, Романија и Словачка. Три земји се наоѓаат во категоријата „умерена загриженост” (Франција, Португалија, Кипар), додека во четири земји развојот на епидемијата е причина за „ниска загриженост” – Италија, Шпанија, Шведска и Малта.

Методот што го користи европската здравствена агенција за категориите на загриженост вклучува апсолутни вредности (број на заразени пациенти, хоспитализации и смртни случаи), но исто така и последната динамика во нивниот развој.

Извор: МИА