Џафери: Нефункционалноста на законодавниот дом е во неработењето на собраниските комисии

Талат Џафери / Фото: МИА

Претседателот на Собранието Талат Џафери ја гледа нефункционалноста на законодавниот дом во неработењето на собраниските комисии каде се заглавени закони кои треба да бидат усвоени на пленарна седница.

Според сегашните норми во Деловникот за работа на Собранието, законот не може да биде ставен на усвојување на пленарна седница додека не помине низ собраниските комисии. Тоа, смета Џафери, е пречка за работата на пленарните седници.

– Комисијата се става над пленарната седница и Собранието не може да ги извршува своите надлежности поради однесувањето на претседателите на комисиите, рече Џафери.

Од тие причини, смета дека во новиот деловник за работа би требало да се надминат овие пропусти во насока на тоа доколку во законски утврдениот рок не помине одреден закон на матичната комисија, истиот да се најде на пленарна седница на усвојување.

– Работата е во одговорноста на претседателите на комисиите, а дел од комисиите во последно време се блокирани со процедурални забелешки на пратениците. Работата стои во одговорноста или неодговорноста на претседателите на комисите, без оглед на тоа од која партија се, рече Џафери, додавајќи дека тој како претседател на законодавниот дом нема надлежност да ги санкционира комисиите.

Во однос на интерпелациите на министрите што се поднесени од страна на опозицијата, Џафери информираше дека тие се ставни на седница, но не се разгледани, поради отсуство на предлагачите или на лицето на кое се однесува интерпелацијата. За неговата интерпелација вели дека според Деловникот за работа, таква интерпелација не е поднесена затоа што во моментот кога била поднесена била вратена поради неуредност.

– Според Деловникот во рок од 15 дена требало интерпелацијата да се доуреди и доколку во овој рок била вратена, би влегла во собранска процедура. Подносителите не постапија по укажувањето на неуредноста во рок од 15 дена и според тоа сметам дека не е поднесена, појасни Џафери.

Извор: МИА

Видео на денот