Двојазична книга: „Заѕидана врата“ од Мирјана Стојановска

Битолскиот книжевен круг деновиве ја објави книга „Заѕидана врата“ од Мирјана Стојановска на македонски и на англиски јазик. Препевот на англиски јазик го направи Томислав Тошевски. Првото издание на книгата го објави издавачката куќа „Дијалог“ од Скопје во 2007 година. Книгата содржи триесет песни пoделени во три циклуси: „Прозаичен свет“, „Ренесансата на Курбиново и Битола“ и „Во фантастичната игра на 2050“.

Во критичкиот осврт на книгата, своевремено поетот Гане Тодоровски забележа дека 743 стиха носат сложена едноставност, со смирена патетика и реторика, со кои поетесата ги обвива сакралните и профаните пулсации на животот, создавајќи поетски експонати на таканаречената комплицирана едноставност. Во нелогичностите на современиот живот, поетесата се повлекува во „својата градина“ и со „лилавите очила“ се обидува да го гледа поубавиот аспект на животот.

Прочитајте и...  Нов роман од Владимир Јанковски: Микс од преплетени приказни

Инаку, Стојановска е автор на девет книги поезија и кратка проза. Дел од нејзината поезија е објавена на германски, англиски, албански, италијански и на романски јазик. Ова лето активно учествуваше на десет онлајн изданија на меѓународните поетски средби „Прозорец во светот“, во организација на Хрватското друштво на писатели.

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 42, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 4 август 2020)

Прочитај повеќе

Разговор со актерот Ивица Димитријевиќ: Повеќе генерации се чувствуваат изгубено, не само нашата

Тони Димков

Нов роман од Владимир Јанковски: Микс од преплетени приказни

Тони Димков

Поетска книга: Судбинска поезија од Раде Силјан

Тони Димков

Стручна книга: Значењето на односите со јавноста согледано од новинарката Каролина Мицевска

Тони Димков

Министерство за култура: Мандатна визија што се потпира на три главни столба

Тони Димков

Заврши 19. издание на фестивалот „Синедејс“: Цело Скопје стана кино-простор

Тони Димков

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Поетска награда: „Дон Луиџи де Лиегро“ за Наташа Сарџоска

Тони Димков

Театарска награда: „Будење на пролетта“ победи на МТФ „Скупи фестивал“

Тони Димков

Денови на македонска музика: СОКОМ ги додели наградите за најуспешните творци и изведувачи

Тони Димков

Струшка музичка есен: Музиката во/низ просторот и времето

Тони Димков

Излезе „Културен печат“ број 50 во весникот „Слободен печат“

Тони Димков

Книжевен мозаик: „Магор“ објави десет европски автори

Тони Димков