Две третини од граѓаните на Србија се за враќање на воената служба

Српски војници / Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Две третини од српските граѓани поддржуваат повторно воведување на задолжителна воена служба, покажуваат резултатите од анкетата на јавното мислење спроведена од Центарот за геостратешки истражувања и тероризам.

Вкупно 63,81 процент веруваат дека модернизацијата е неопходна за Военото воздухопловство и противвоздушната одбрана (РВПВО), а 25,22 проценти тоа го сметаат за копнената војска.

Од анкетираните, 47,35 отсто веруваат дека РВПВО има направено најголем напредок во модернизацијата во изминатите пет години, а 24,14 проценти одговориле дека ниту еден вид на Војската на Србија (ВС) не бил модернизиран во тој период.

Две третини од испитаниците, или 66,4 проценти, веруваат дека концептот на милитаризација не е надминат во 21. век, а 61,81 отсто сметаат дека е неопходно да се зголеми бројот на мировните сили, додека 67,3 проценти изјавиле дека е потребно да се зголеми и резервниот состав на српската армија.

Воената неутралност на Србија ја поддржуваат 68,7 проценти од граѓаните, а 18,4 отсто се против.

За 41,97 проценти од луѓето неутралноста не е долгорочно решение, а повеќе од половина од граѓаните, 50,44 отсто, сметаат дека Србија не треба да биде членка на некој воен сојуз, но 32,6 проценти го мислат спротивното.

Извор: МИА

Видео на денот