Започнува меѓународниот стрип салон „Велес 2017“

Вечерва  ќе започне  15. Мегународен стрип салон „Велес 2017″ ,најзначајна манифестација од сферата на 9та уметност кај нас.
На  свеченото отварање  кое ќе започне  во  19ч во Ликовен салон Велес ќе се:
-додели Годишното признание за развој и афирмацијата на македонскиот стрип
-доделат награди и дипломи по мегународниот стрип конкурс „ЗЛАТЕН СТРИП “на

1 Место „ЗЛАТЕН СТРИП”
• „КАЈ УРАР” Фран Струкан –Хрватска (цртеж и колор) и Дарко Мацан –Хрватска (сценарио)
2 место
• „БОРБА ” Дражен Ковачевиќ-Србија(цртеж и колор” и Марко Стојановиќ-Србија(сценарио)
• „МРТВИОТ СРЃА” Урош Урошевиќ-Србија
3 место
• „КАКО СВЕТОТ ГИ ДОБИ БОИТЕ” Игор Крстиќ-Србија и Ненад Пејчиќ-Србија
• „ВЧЕРА ,ДЕНЕС, УТРЕ” Дражен Бркиќ-Хрватска
• „
Награда за најдобар цртеж
• Дражен Ковачевиќ-Србија за стрипот„БОРБА”
Награда за најдобро сценарио
• Александар Стеванов-Македонија за стрипот „МАЧОРОТ КОЈ САКАШЕ ДА БИДЕ КРАЛ НА СВЕТОТ”
Награда за уметнички израз во стрипот
• Кирси Салонен –Финска за стрипот „ НЕСОНИЦА””

Специјална награда од организаторот
• „ПОСЛЕДНИОТ ПЕЧАТ” од Марија Конопатова –Русија
• КАДЕ Е НАКИТОТ? Од Душан Божиќ –Србија
• СВЕШТЕНИКОТ ВИТЕЗ” на авторот Фернандо Соса-Аргентина
• „ЗЛАТНАТА ГРАДИНА” од Михаи Грајдеану –Романија

Награда за дебитантски стрип на стрип салонот во Велес
• Исак Захировиќ –Босна и Херцеговина за стрипот„Возот на мислата’
Награда за најдобар учесник до 15 г
• Калина Печевска-Македонија
Најдобар учесник до 18 г
• Евгенија Трајковска(Македонија)

Најмлад учесник
• Ива Цветковиќ , Лесковац ,Србија

Награда за соработка
• Лесковачка стрип школа „ НИКОЛА МИТРОВИЌ-КОКАН(Србија)
• МУЛТИКУЛТУРА –Куманово

СПЕЦИЈАЛНО ПРИЗНАНИЕ ЗА РАЗВОЈ НА СТРИПОТ НА БАЛКАН
• Владимир Весовиќ
БЛАГОдАрНИЦА ЗА УЧЕСТВО НА 15 Мегународен стрип салон „ВЕЛЕС 2017″
• Зоран Стефановиќ

Инаку вкупно има пристигнато: 192 стрип дела

Да напоменеме дека работниот дел од овогодинешниот салон ќе се одржи во сабота 14.10.2017 со предавање на тема „СТРИПОТ И ОПШТЕСТВОТО”‘ од страна на Зоран Стефановиќ -стрип теоретичар од Белград,Србија како и практична стрип работилница изведена од страна на проф Владимир Весовиќ од страна на професор Владимир Весовиќ-исто од Белград, Србија

Оваа манифестација е поддржана од страна на Министерството за култура на Р.Македонија и Општина Велес