ДПМ: Годишните награди ќе бидат доделени на 13 февруари - Слободен печат

ДПМ: Годишните награди ќе бидат доделени на 13 февруари

На Конкурсот на Друштвото на писатели на Македонија (ДПМ) за најдобри книжевни остварувања во годината што измина пристигнале 57 наслови, од кои стручните жирија по пат на гласање ги селектираа добитниците на наградите.

Наградата за проза „Стале Попов“ ќе ја добие Јован Стрезовски за збирката куси раскази „Чувар на тајни“, наградата за поезија „Ацо Шопов“ оди кај Панде Манојлов за стихозбирката „Јужни реки“, наградата „Ванчо Николески“ за најдобра книга за деца и млади ќе му биде врачена на Зоран Пејковски за пиесата за деца „Мали детски разговори“, а наградата „Димитар Митрев“ за книжевна критика и есеј ја добива Катица Ќулавкова за книгата „Поредокот на слободата: интерпретативен синкретизам“. Наградите на авторите ќе им бидат доделени на свеченост што ќе се организира на Денот на ДПМ, 13 февруари, со почеток во 12 часот. Комисијата за наградата „Книжевен мост“, за книга објавена на некој од јазиците на националностите, едногласно одлучила оваа година наградата да не биде доделена.

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 17, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 8-9 февруари 2020)

Прочитај повеќе

„Културен печат“: Виртуоз на древниот јапонски инструмент шакухачи ќе гостува во Скопје

Слободен печат

ДОКУМЕНТАРИСТИКА: „Професорот“ или заборавена легенда

Тони Димков

ИНТЕРВЈУ со Игор Иванов: Македонската кинематографија веќе не е мала бара со многу крокодили

Тони Димков

ЗЛАТНА РАМКА: Годишна ревија на македонски филмови

Тони Димков

ФИЛМСКА ПРЕМИЕРА: „Диви и среќни“ во „Синеплекс“

Тони Димков

ЛИТЕРА 2020: Уметничка вредност на илустрацијата

Тони Димков

Остави Коментар

четири × 1 =

Прочитај повеќе

ИЗЛОЖБА во Пожаревац: „Редизајн на југословенскиот дизајн“ од Зоран Кардула

Тони Димков

ЈУБИЛЕЈ: Македонскиот народен театар влезе во 75-тата година од основањето

Тони Димков

Обемна монографија и три изложби во чест на 70-годишнината на МГС

Тони Димков

Во Стразбур: Прва награда за „Егзит“ на Боро Рудиќ

Тони Димков

Интимен портрет на еден од најубавите градови во светот

Тони Димков

Девствени предели на сликар со квалитет на големите мајстори

Тони Димков