Домашни овесни колачиња
Oвесот се вбројува во најздравите житарки што воопшто можете да ги најдете на пазарот. Тој е навистина богат извор на микро и макронутриенти и одличен извор на растителни влакна. Хранливот состав на овесот е добро балансиран. Тоа значи дека тој е добар извор на сложени јаглехидрати, но во исто време и на растителни влакна, вклучително можеби најмоќниот фибер, бета-глуканот.
Покрај тоа што се одлична идеја за десерт за студените зимски денови, овие овесни колачиња му прават услуга на вашето тело нудејќи му здрава верзија на закуска.
Состојки:
– 2 јајца
– 2 чаши овесни снегулки
– 1,5 чаши брашно
– 1 омекнат путер
– кафеав шеќер по желба
– малку екстракт од ванила
– 1 лажичка сода бикарбона
– 1 лажичка цимет
– ½ лажичка прашок за пециво
– ½ лажичка сол
Подготовка:
Во голем сад помешајте ги кафеавиот шеќер, путерот, јајцата и екстрактот од ванила.
Во друг сад измешајте брашно, цимет, сода бикарбона, прашок за пециво и сол и постепено додавајте ја оваа смеса во смесата со путерот. На крај, додадете ги овесните снегулки.
Загрејте ја рерната на 180 степени и обликувајте ги колачите со лажица или во рака и ставете ги на хартија за печење. Печете 10 до 12 минути додека колачињата станат златни и потоа извадете ги и оставете ги да се изладат.
Во колачињата можете да додадете и парчиња темно чоколадо, суво овошје или мелени бадеми.